DNA

Förstå DNA-tester och deras betydelse för Landseer

Vid köp av en valp är det viktigt att försäkra sig om att valpens hälsa är god och att man undersöker uppgifter om föräldradjurens hälsa.

Ett verktyg som uppfödare använder är DNA-tester. Dessa tester ger värdefull information om ärftliga sjukdomar och genetiska variationer.
Om föräldradjuren inte har genomgått DNA-tester kan man titta en generation bakåt, eftersom föregående generation för över sina gener till sina valpar.
Kombinationen av föräldrarnas gener avgör således valparnas genetiska profil.
Finns det inte data från båda föräldradjuren eller en generation bakåt, bör man vara försiktig vid köp av valp, eventuellt kan man be att valpen DNA-testas före avtalet skrivs på. Detta går att göra så snart valpen är chipmärkt.

Förklaring av Genetiska Tester för Landseer

DNA-tester

Laboklins Landseerpaket innehåller genetiska tester för ärftliga sjukdomar som är vanliga inom Landseer-rasen. Dessa tester täcker följande sjukdomar:

  • Trombopati (CTP)
  • Cystinuri (Cyst)
  • Degenerativ myelopati (DM-Exon 2)
  • Muskeldystrofi (MD)
  • Hyperuricosuria (HUU)
  • Pigmenteringsavvikelse i D-locus (D1)

Dessa sjukdomar följer alla en autosomal recessiv arvsgång, vilket innebär att en hund endast blir sjuk om den ärver sjukdomsgenen från båda föräldrarna. En individ som ärver genen från endast en förälder blir bärare, utan att utveckla sjukdomen, men kan föra genen vidare till sin avkomma. Detta gäller även för pigmenteringsavvikelser.

Redogörelse av sjukdomarna i testet

Trombopati (CTP)

Trombopati är en blödarsjuka som påverkar blodets förmåga att koagulera. Hundar med sjukdomen har en ökad risk för spontan blödning och löper även hög risk för kraftig blödning vid skador eller operationer.

Cystinuri (Cyst)

Cystinuri är en sjukdom där njurarna inte kan hantera aminosyran cystin korrekt, vilket leder till att cystin bildar kristaller eller stenar i urinblåsan. Detta kan orsaka återkommande urinvägsinfektioner och i värsta fall njursvikt eller en brusten urinblåsa.

Degenerativ Myelopati (DM-Exon 2)

Denna progressiva neurologiska sjukdom bryter ned isoleringen runt nervtrådarna i ryggmärgen. Det leder till förlamning, oftast med början i bakbenen. Sjukdomen är dödlig och utvecklas främst hos medelålders till äldre hundar.

Muskeldystrofi (MD)

Muskeldystrofi är en kronisk sjukdom som orsakar progressiv förtvining av skelettmuskulaturen. Symtomen börjar tidigt i valpens liv och förvärras snabbt, vilket oftast kräver avlivning mellan 5 och 15 månaders ålder.

Hyperuricosuria (HUU)

HUU innebär förhöjda nivåer av urinsyra i urinen, vilket ökar risken för bildning av stenar i urinblåsan eller njurarna. Detta kan leda till njurskador och blockeringar i urinvägarna, vilket kan vara livshotande om det inte behandlas.

Pigmenteringsavvikelse i D-locus (D1)

Mutationer i D-locus kan leda till en ljusare, utspädd pälsfärg. För Landseer resulterar detta ofta i gråtonad päls istället för svart. Mutationerna är recessiva, vilket innebär att en hund med genkombinationerna D/D eller D/d får svart päls, medan kombinationen d/d leder till en utspädd färg. Denna förändring påverkar dock inte hundens hälsa.

Genkombinationer för Pälsfärg i D-locus

  • D/D: Båda allelerna är dominanta (D), vilket ger en standard mörk (svart) pälsfärg.
  • D/d: Hunden ärver en dominant allel (D) från en förälder och en recessiv allel (d) från den andra. Den dominanta allelen resulterar fortfarande i en mörk färg.
  • d/d: Båda allelerna är recessiva (d), vilket ger en ”utspädd” färg, till exempel gråtonad päls.

Effekter på Hälsa och Uppfödning

Trots att genkombinationen d/d leder till förändrad färg påverkar detta inte hundens hälsa. Denna variation är viktig inom rashundsuppfödning där färg kan vara avgörande enligt rasstandarder. De genetiska kombinationerna för D-locus påverkar endast pälsfärg, medan andra genetiska tillstånd, som nämnda sjukdomar, har egna specifika mekanismer och arvsgångar. Det är viktigt att veta att om hunden är affected, att båda föräldrarna är bärare av den muterade genen, inte betyder att hunden behöver bli sjuk men att man ska vara vaksam.

Autosomal Recessiv Arvsgång

De flesta sjukdomarna som testas följer en autosomal recessiv arvsgång, vilket betyder att båda föräldrarna måste bära den muterade genen för att avkomman ska kunna bli affected. Om endast en förälder överför den muterade genen blir avkomman en bärare utan att utveckla en sjukdomen.

Dominant Arvsgång

Vissa sjukdomar kan följa en dominant arvsgång, där endast en kopia av den muterade genen räcker för att orsaka sjukdomen. Detta gäller för de sjukdomar som testas i Landseer-paketet.

När man köper en valp är det viktigt att säkerställa att valpens hälsa är god, och en del av detta är att undersöka föräldradjurens hälsostatus.


Hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta godkänner ni våra cookies 

Hide picture